Liberals Seem To Be Freaking Out About Nothing Over North Carolina’s Bathroom Bill

Matt Vespa
|
Posted: Apr 12, 2016 2:04 PM
Liberals Seem To Be Freaking Out About Nothing Over North Carolina’s Bathroom Bill

Bruce Springsteen has refused to perform a concert in North Carolina after the state legislature passed a bill that some consider to be anti-LGBT, which mostly relates to who can use a bathroom. No seriously, liberals feel this strongly about who can relieve themselves in a restroom–and apparently this is the new hill to take a stand in the progressive fight. Does it take away existing protection to North Carolina residents? No. Can businesses and private entities offer transgender people bathroom facilities? Yes. So, what’s the controversy? There is none. Local news station Fox8 delved into the weeds of the new law, dubbed the bathroom bill, listing 18 myths and facts about the unnecessary hysteria, and how many Democrats were actually going to vote for the bill:

1. Does the new bill limit or prohibit private sector companies from adopting their own nondiscrimination policies or practices?

Answer: No. Businesses are not limited by this bill. Private individuals, companies and universities can adopt new or keep existing nondiscrimination policies.

2. Does this bill take away existing protections for individuals in North Carolina?

Answer: No. In fact, for the first time in state history, this law establishes a statewide anti-discrimination policy in North Carolina which is tougher than the federal government’s. This also means that the law in North Carolina is not different when you go city to city.

3. Can businesses and private facilities still offer reasonable accommodations for transgender people, like single occupancy bathrooms for instance?

Answer: Yes. This bill allows and does nothing to prevent businesses, and public or private facilities from providing single use bathrooms.

[…]

5. Does this law prohibit towns, cities or counties in North Carolina from setting their own nondiscrimination policies in employment that go beyond state law?

Answer: No. Town, cities and counties in North Carolina are still allowed to set stricter non-discrimination policies for their own employees if they choose.

6. Does this bill mean transgender people will always have to use the restroom of the sex of their birth, even if they have undergone a sex change?

Answer: No. This law simply says people must use the bathroom of the sex listed on their birth certificate. Anyone who has undergone a sex change can change their sex on their birth certificate.

[…]

9. Why did North Carolina pass this law in the first place?

Answer: The bill was passed after the Charlotte City Council voted to impose a regulation requiring businesses to allow a man into a women’s restroom, shower, or locker room if they choose. This ordinance would have eliminated the basic expectations of privacy people have when using the rest room by allowing people to use the restroom of their choice. This new local regulation brought up serious privacy concerns by parents, businesses and others across the state, as well as safety concerns that this new local rule could be used by people who would take advantage of this to do harm to others.

In fact, the Charlotte City Council tried to pass this ordinance before but failed, and passed the same ordinance in February of 2016 despite serious concerns from state officials, business leaders and other concerned citizens.

[…]

15. Do any other regulations in North Carolina cities, towns or counties come close to what Charlotte was recommending?

Answer: No. Not that we are aware of. Therefore, nothing changes in North Carolina cities, towns and counties, including in Charlotte, regarding discrimination practices and protections now that this law has passed.

16. Did only Republicans vote for this bill?

Answer: No. 11 Democrats voted for this bill in the N.C. House of Representatives and no Democratic Senators voted against it. In fact, Democratic Senators walked out to avoid voting on the issue at all because many were going to vote for it and they did not want show their division.

So, this is why “The Boss” decided to tell his North Carolina fan base to screw off? Looks like weak sauce to me.